ПДФШтампаЕл. пошта

Састанак репрезентативних синдиката у МПНТР-у

Оцена корисника: / 0
ЛошеНајбоље 

Инфо СОС:

Данас у 8,30 часова у МПНТР-у је одржан, пре недељу дана уговорен, састанак са ресорним министрима: Аном Брнабић и Младеном Шарчевићем и сарадницима, са једне стране и председницима репрезентативних синдиката у образовању.

Наш Синдикат је представљала председница мр Валентина Илић са председником одбора предшколског васпитања и образовања Новаком Катићем.

02 III 2017

Основни захтев је испуњавање 2. члана Споразума потписаног још 18.2.2015. којим се Влада Р.Србијеобавезала да ће запосленима у основним, средњим школама и домовима ученика исплатити помоћ до висине плате.

Синдикат образовања Србије је такође изашао са предлогом повећања коефицијената за 10%, сходно садашњој консталацији средстава намењених јавном сектору као и одређеним, значајним, уштедама држави збрињавањем "технолошких вишкова" и сређивањем система кроз укрупњавање норме, и тражења одговарајућег социјалног програма за оне који су вољни да напусте систем. Захтевамо да нам се сходно члану 7. Споразума омогући увид у реализацију и праћења Буџета.

Уколико би се прихватили предложени коефицијенти, то би државу на годишњем нивоу изашло 8 000 000 000,00 динара, што је и прихватљивије у односу на инсистирању примене Закона о платним разредима*, који је на "дугом штапу" а са већ бројним уоченим недостацима.

Запосленима је у новембру 2015. године исплаћена помоћ у износу од 7000,00 динара и на томе се и завршило!

Тражили смо иплату у висини од укупно 15000,00 динара за прошлу и ову годину.

Од министарке Брнабић захтевали смо да се направи јасан увид о расподели и коришћењу наменских средстава за повећање плата запослених у предшколским установама за ову (6%) и прошлу годину (4%)!

Ресорна министарка је показала добру вољу и разумевање за разрешење предочених проблема уз договор о наредном састанку.

*Када већ спомињемо Закон о платним разредима, најављена је његова примена од 01.01.2018. године (?!) са питањима: чији ће се модел применити, који су параметри за групе и разреде, како ће се и ко ће процењивати квалитет рада за прелазак са једног нивоа на други, што по "хоризонтали то и вертикали". Ако је основно мерило у напредовању вредновање радног учинка у сфери образовања, можемо рећи да је тешко применити објективне критеријуме кроз субјективне оцене директора!

мр Валентина Илић

Председница Синдиката образовања Србије